Trädbesiktning i Skåne för dig som är trädkramare

15 juni 2022 patrick pettersson

editorial

Minns du rabaldret om TV-eken? Det stora trädet utanför Sveriges Radio och TV-huset i Stockholm, som utlöste sådana enorma protester när beskedet kom att det skulle fällas? Om du bor i Skåne kan hela affären gått dig helt förbi. Men i Stockholm var det en riksnyhet.

Hela saken handlade om att staden bedömde att eken var sjuk och behövde tas ned. Den skulle helt enkelt falla omkull till slut ändå, och då menade ansvarig arborist att det var bättre att hugga ned den innan det hände. Då kunde man nämligen vara mer säker på var eken skulle landa.

 

Claes Elfsberg vill inte ha en ek i huvudet

Det hade varit mindre lämpligt om den inifrån ruttnande eken hade trillat i huvudet på någon välkänd nyhetsreporter som var på väg från jobbet. Det ville man undvika till varje pris. Eken skulle alltså fällas. Men det var inte alla som var övertygade om att det var det bästa.

Träd kan nämligen väcka stora känslor. Det vet inte minst den som arbetar med trädbesiktning i Skåne. Varje vecka möter arborister människor som inte vill skiljas från sina älskade träd, även om träden i fråga drabbats av obotlig röta. Och alltså utgör en fara för sin omgivning.

 

trädbesiktning Skåne

 

Din granne vill inte heller bli träffad av ett fallande träd

Om du själv känner igen dig i beskrivningen av någon som vill krama sitt träd lite för länge, bör du genast ta kontakt med din lokala arborist. En trädbesiktning kan ge dig värdefull information om det faktiska skicket på träden i din trädgård. Det är alltså ingen gissningslek, utan verklig kunskap.

För även om TV-eken sörjdes och gräts floder över, var det inte så farligt när den väl var nere. Efter ett tag återgick livet till det normala ute på Gärdet, och inte många tänkte mer på eken. Så kommer det bli för dig också, om du skulle behöva ta ned något av dina älskade skånska träd.

Fler nyheter