Amning kan vara ett känsligt ämne

13 december 2019 Lily Hansen
Amning kan vara ett känsligt ämne

Den förväntan och spänning som finns när man väntar sitt första barn har nog många svårt att beskriva i ord. Som blivande föräldrar undrar man vad det är för en liten filur som ligger därinne och växer och man längtar efter att få träffa sitt barn. När man väntar sitt första barn är det vanligt att det finns starka förväntningar kring hur allt ska kännas och bli från det ögonblicket man får sitt nyfödda barn på bröstet. Det är lätt att se allt i ett rosenrött skimmer och kanske inte vara beredd på de problem eller svårigheter som kan uppstå.

 

Lyssna på magkänslan och barnets signaler

Vissa vill inte amma alls utan köra med ersättning, andra vill helamma och ammar sina barn länge och vissa vill gärna amma men får det inte riktigt att fungera. Det finns miljontals olika rön, råd och brasklappar från barnmorskor eller människor i ens närhet. Man måste helt enkelt upptäcka vad som fungerar bäst för en själv och den lille utan att bli pressad från krafter utifrån. Det är inte alltid lätt att få kläm på amningen. Lyssna på magkänslan.

 

 

Produkter för att underlätta amning

Amningsprodukter som underlättar amningen finns för den som ammar. Bröstvårtsskydd kan underlätta läkningen av skavda eller såriga bröstvårtor, bröstvärmare kan hjälpa till att bibehålla den egna kroppstemperaturen både inomhus och utomhus. Amningsinlägg kan skydda kläder när brösten läcker. Vid amning är det viktigt att man ser till att man sitter bekvämt och att barnet har ett bra läge vid bröstet. Många mammor är stressade och kanske gärna plockar fram sin telefon, men barnet blir tryggare av att ha ögonkontakt och ett nära samspel med sin mamma. För många tar det en månad eller mer innan amningen känns hundra. Man ska inte tveka att be om hjälp om man känner sig osäker.

Fler nyheter