Gammalt gör plats för nytt

13 augusti 2020 patrick pettersson

Rom byggdes inte på en dag låter den gamla klyschan. Men det ligger faktiskt mycket i det. När man bygger nytt måste man ha tålamod, låta saker och ting ta tid och lägga mycket energi på planering och riskbedömningar. Och nytt byggs det verkligen hela tiden. Inne i städerna kan man ständigt se markarbeten där det ska växa upp nya saker.

Bostadshus, parkeringsplatser, torg, järnvägar och mycket annat. Ibland behöver man riva saker för att göra plats åt nya ting. Det kan vara sorgligt, men är också en del av livets cirkel där ingenting varar för evigt. Och det behöver man acceptera.

Chansa inte med markarbetet

Vad som dock är gemensamt inför alla former av nybygge är att det måste genomföras någon form av markarbete innan man kan komma igång och bygga på höjden. Markarbetet är viktigt för att det ska bli jämnt och stabilt där man ska upprätta nybyggnationen. Det är en del av den planering och riskbedömning som nämns i ovanstående stycke.

Tummar man på markarbetet kan hela bygget vara förgäves. Fråga bara invånarna i Brålanda, där det byggs nytt som aldrig förr. Brukar man inte allvar med markarbeten i Brålanda kommer de stackars Brålandaborna behöva flytta in i sneda bostäder och ha uppförsbacke i sitt eget vardagsrum.

 

 

Inga fler spadtag

Markarbeten kan man utföra på många olika sätt. Även med hink och spade. Det har förstås dock blivit överspelat med tanke på hur tekniken utvecklats. Nuförtiden använder man helt andra metoder. Idag brukar man stora grävmaskiner och annan industriutrustning. Det är betydligt effektivare och skonsammare för de stackars hantverkarnas ryggar. Dessutom praktiserar man numera även markarbete för att korrigera föroreningar eller för att rena grundvatten.

Och glöm inte att det även är markarbetets förtjänst som gör plats för nybyggnationer i form av rivningar av äldre hus och byggnader!

Fler nyheter