Vem lägger högs

20 april 2020 Lily Hansen
Vem lägger högs

“Första, andra, tredje… Såld! Till den stiliga, kostymklädda mannen med blå fluga på andra raden. Välkommen upp och hämta ditt objekt. Betalning sker i receptionen på vägen ut. Föredrar du att betala kontant eller med check?”. Så där kan det låta i de klassiska auktionssalarna där auktionsledaren presenterar ett föremål på scenen, kanske en tavla, nycklarna till en båt eller en antik vas. Publiken går efter presentationen in i ett budkrig mot varandra. Högt och tydligt ropas buden ut på de föremål man vill ta med hem. Inte sällan blir det dramatiska och prestigefulla dueller innan en part tvingas ge sig för den vinnande partens ivrighet att lägga det högsta och vinnande budet. 

 

Digitala auktioner 

Dessa typer av auktioner tar ofta plats i speciella auktionslokaler. Det innebär att om det exempelvis pågår en auktion i Luleå fick man pallra sig ned på stan och sitta med i publiken och se sina motståndare i ögonen samtidigt som man försökte dra hem det högsta budet samtidigt som man inte ruinerar sig själv. Idag har auktionsmarknaden gjort en radikal förflyttning in i den digitala världen. På Internets plattformar kan vi nu lägga bud på produkter över hela världen. Du behöver inte längre ta dig till auktionssalen utan kan fynda ett föremål i Haparanda samtidigt som du befinner dig på en bondgård i Brasilien.

 

 

Värdera ditt objekt 

En del auktioner “in real life” finns dock fortfarande kvar och erbjuder en annan tjänst än att bara sälja ditt objekt eller föremål till högstbjudande. En del auktionsbyråer erbjuder sig att värdera det du vill sälja innan den placeras på budbordet för allmänheten. Det kan vara värt att göra en sådan värdering innan man lägger upp sin annons så att man vet ungefär vad man bör lägga ribban på. Men, underskatta aldrig en driven budare i en konkurrenssituation! 

 

Fler nyheter