Vegansk mat – fast bara ibland?

12 juli 2019 jonas olsson
Vegansk mat - fast bara ibland?

Många tror att vegansk mat endast är till för, tja, veganer. Detta stämmer inte alls! Även om man för det mesta äter kött kan man få en hel del njutning från att äta vegetarisk eller vegansk mat ibland. Alla de där hälsofördelarna som veganaktivister hela tiden pratar om kan man få i en mindre utsträckning genom att äta veganskt lite då och då. Dessutom får man en chans att prova på rätter och smaker som man inte skulle gjort annars, och kanske hittar man något man verkligen tycker om!

 

 

Fejkköttsfällan

När en person vill börja äta veganskt då och då kan det kännas naturligt att försöka leta upp det mest köttliknande icke-kött man kan hitta. För vissa personer funkar detta utmärkt, men många blir istället besvikna och återvänder snabbt till det riktiga köttet. Ett tips som hjälper många att äta mer veganskt är därför att istället prova mat som inte ska efterlikna kötträtter. Då slipper man känslan av att äta en “låtsasversion” av sin mat. Om man inte konstant sitter och jämför maten med köttversionen kan man uppskatta rätten på ett helt annat sätt.

 

Vegetariska alternativ jämfört med veganska restauranger

De veganska eller vegetariska alternativen på “vanliga” restauranger är för det mesta inte gjorda med lika mycket omtanke som maten på en helt vegetarisk eller vegansk restaurang. Ofta finns de på menyn som en nödlösning, för att stora sällskap ska kunna komma och ta med sig den där vännen som inte äter kött. Nej, för att få god vegansk mat bör man gå till en restaurang som specialiserar sig på det. Ett exempel på en bra sådan är en restaurang som serverar vegansk mat i Stockholm. När man går till en vegetarisk eller vegansk restaurang kan man vara säker på att maten tillagas av folk som själva äter vegetarisk mat och därför har mer erfarenhet av vad som är gott.

Fler nyheter