Undvik dumma missar i ditt smarta hem

14 maj 2020 Lily Hansen

Alla som älskar kablar och sladdar – räck upp en hand. Gissningsvis är gruppen som gillar att ligga under skrivbord eller soffor för att få alla elkopplingar rätt, nog ganska liten. Däremot längtar säkert många efter ett sladdfritt samhälle. Där vi lägger telefoner och andra apparater på en platta eller i en ask. Det ska naturligtvis inte blandas ihop med ett samhälle utan elektricitet. Vårt beroende av el är enormt. Vi använder el dygnet runt på ett eller annat sätt.

 

Modernare bostäder

Elektriciteten innebar enorma förändringar för vårt samhälle när den kom. Det blev möjligt att tända lampor och sitta uppe sent på kvällarna och läsa eller sy. Produktionen i fabriker blev högre och mer rationell, tågresorna längre och snabbare. Och det stannar ju inte med det, nu förväntar vi oss laddstolpar till bilen och i våra hem rör vi oss från bärbara skärmar och högtalare i flera rum till internet of things. Dit räknas kylskåp som vet när mjölken börjar ta slut, robotdammsugare som hittar runt i huset och porttelefon som känner igen familjemedlemmarna. 

 

 

Rätt licens och kompetens

Om du gillar att fixa hemma så vet du att det finns det som bör utföras av proffs, det kan vara rörmokare eller elektriker i västerås exempelvis. Även om du är skicklig på att sätta upp väggar och kakel, så får det inte bli fel bland rör och kopplingar. Vem vill starta bränder eller översvämningar? Det handlar om mer än klassiska och förutsägbara kunskaper. Med snabba förändringar och nya förväntningar på tekniken, så behöver även erfarna hantverkare uppdatera sina kunskaper då och då. Det är förordningar och regler i Sverige och inom EU som det är viktigt att känna till. Kolla så att du anlitar någon som kan det du behöver. Självklart kan du göra ROT-avdrag och få hjälp med byråkratin och blanketterna också.

Fler nyheter