Stort ansvar vilar på axlarna hos en personlig assistent

13 augusti 2021 Lily Hansen

Har du sett filmen “En oväntad vänskap”? Den berättar en alldeles fantastisk berättelse om en rörelsehindrad man och hans personliga assistent. Ett till synes fullständigt omaka par blir bästa vänner. Ett annat bra exempel på hur en personlig assistent och dess brukare kommer varandra väldigt nära är filmen “The Fundamentals of Caring”. Även här är det en vid första ögonblicket fullständig “mismatch” som utvecklas till ett otroligt band dem emellan. 

Den som är i behov av en personlig assistent är i en väldigt utsatt position. Han eller hon kan ofta inte gå på toaletten, äta eller röra sig på egen hand. Personen är helt och hållet beroende av sin assistent. På många sätt lägger brukaren sitt liv helt och hållet i assistens händer. Man står och faller utan sin assistent. Det är stora ord, men likväl sant. Det vittnar om vilket ansvar som den personliga assistenten måste ta på allra största allvar. 

 

two women sitting beside table and talking

 

Låt relationen mellan personlig assistent och brukare växa

Det är inte bara grundläggande fysiska behov som den personliga assistenten hjälper till med. En brukare och en personlig assistent spenderar otroligt mycket tid tillsammans. Det är därför viktigt att det finns någon slags kemi dem emellan. Annars kan det bli riktigt jobbigt. Inte minst för brukaren, som är den som är i den underlägsna positionen. En personlig assistent som inte tar sitt jobb på allvar kan förstöra upplevelsen av hela brukarens liv. 

Samtidigt måste man också ge en relation mellan brukare och personlig assistent tid att gro. Det kanske inte klickar vid första ögonkastet, men om ni ger det tid kanske det kan växa till någonting oerhört värdefullt. Om det inte är så, så är sensmoralen i både En oväntad vänskap och The Fundamentals of Caring att kasta helt i papperskorgen. Populärkultur har väl aldrig någonsin ljugit förr, eller? 

Fler nyheter