Njut av julens stillhet

20 december 2019 Mikael Barani
Njut av julens stillhet

Även om det kanske inte känns så när man är mitt uppe i julstöket så är trots allt denna högtid ett tillfälle till stillhet. Få andra högtider har samma känsla av slowmotion över sig som julen. Det är något med kombinationen av vinter, släkt och givandet av gåvor som får tiden att gå lite långsammare.

Säkerligen är det att det är vinter som är den största faktorn för detta. Historiskt sett har vinter, kyla och snö varit ett naturligt tillfälle för saker och ting att gå ned i varv. För våra förfäder var resten av året ett konstant förberedande inför de kalla vintermånaderna. Det gällde att se till att man hade tillräckligt med värme, vatten och föda för att klara av den karga tillvaro som årstiden förde med sig. 
Då slår det en som naturligt att man på något sätt även passade på att ta det lite lugnare i livstempot. Det fanns helt enkelt inte lika mycket som kunde göras eftersom vädret var en naturlig begränsning.

Samma anda råder än idag. Här i norr är vi oftast introverta, och blir än mer så när vintern kommer. Vi tycker om att hålla oss inomhus där vi är varma, både fysiskt och andligt i form av att familjebanden knyts närmare än under resten av året. 

Tack vare våra förfäders slit så kan vi samtidigt njuta av modern lyx, trots att det är vinter och lite bökigare att göra det mesta. Skulle vi råka ut för en olycka så blir vi inte sittande i väntan i hopp om att bydoktorn ska ha tid att svänga förbi. Nej, då kan vi för egen maskin ta oss till dit vi behöver komma – till exempel för akuttandvård Odenplan.

Så passa på att njuta av stillheten under julen. Och skänk en tacksamhetens tanke till våra förfäder som gjorde vår tillvaro möjlig.

Fler nyheter