Mer frihet med körkort

11 september 2019 Lily Hansen
Mer frihet med körkort

Körkort innebär för många en härlig frihet, och även om vägen till körkortet kan kännas lång och svår är det sällan något man ångrar i efterhand. Körkort kan dock även bli en ganska dyr historia, i synnerhet om man behöver många lektioner och kanske ett par försök innan uppkörningen lyckas. Många väljer att övningsköra med en privat handledare hemma, för att sedan putsa till kunskaperna med några lektioner på körskola just inför uppkörningen. Det är ett smart sätt att spara några slantar, och absolut värt att fundera över om man är på gång att ta körkort.

 

 

Halkbanan är obligatorisk

 

Vare sig man väljer att övningsköra privat eller på körskola, finns det ett antal moment som man måste klara sig igenom oavsett. Halkbanan är ett av dessa obligatoriska moment – och utan tvekan det allra roligaste. Syftet med halkbanan är att man som förare ska få öva sig på att manövrera bilen på halt underlag. Beroende på var i landet man bor finns det ett antal olika halkbanor att välja mellan. Håller man t.ex. till i norr, är det oftast halkbana i Skellefteå som gäller. Enklaste sättet att hitta sin närmaste halkbana är att göra en snabb sökning på nätet.

 

Var inte rädd för att sladda

 

På halkbanan får man köra precis så som man absolut inte får köra på en vanlig väg. Här ska man inte vara rädd för att gasa på, bromsa kraftigt och sladda riktigt ordentligt. Nej, tvärtom – det är meningen att man ska göra så! Helt enkelt för att känna på vilken skillnad det är att köra på halt underlag och för att lära sig att manövrera sitt fordon på ett säkert sätt. Det är vanligt att vara nervös innan, men efteråt tycker många att det var bland det roligaste de har gjort och något de gärna skulle vilja göra igen. 

Fler nyheter