Luft/luft-värmepump – hur fungerar den och vad är fördelarna?

11 augusti 2023 Maja Bergman Lindberg

editorial

En luft/luft-värmepump är en populär och energisnål metod för att värma upp huset under kalla dagar och kyla ner det under varma sommardagar. Men hur fungerar det egentligen och vilka fördelar finns det med att välja en luft/luft-värmepump framför andra metoder? Här är en guide.

Hur fungerar en luft/luft-värmepump?

En luft/luft-värmepump fungerar genom att utnyttja den omgivande luften för att producera värme eller kyla i huset. Genom att använda sig av en kylkrets som innehåller en kylmedia och en kompressor kan värmepumpen omvandla utomhusluften till varmluft. För att kyla ned huset fungerar det istället genom att dra ut varmluften inifrån och förvandla den till kalluft. En luft/luft-värmepump har en väldigt enkel och smidig installation, då det inte krävs någon särskild installation av rör eller vatten till värmepumpen, vilket ofta är fallet med andra typer av värmepumpar.

Luft/Luft värmepump

Vilka är fördelarna med en luft/luft-värmepump?

En av fördelarna med en luft/luft-värmepump är att det är en mycket energisnål metod för att värma upp eller kyla ner huset. Genom att använda omgivande luft för att producera värme eller kyla, behöver man inte använda sig av lika mycket energi som vid exempelvis en eluppvärmd bostad. En annan fördel med en luft/luft-värmepump är att det ger en jämn och behaglig inomhustemperatur året om. Värmepumpen regleras efter den önskade temperaturen och anpassar sig efter de rådande förhållandena utomhus. Detta gör att temperaturen i huset alltid är behaglig och inte överstiger eller understiger den önskade temperaturen. En tredje fördel med en luft/luft-värmepump är dess flexibilitet. Du kan enkelt välja om du vill ha värme eller kyla i huset, vilket gör att du inte behöver investera i olika typer av system för att få olika funktioner.

Vem passar en luft/luft-värmepump för?

En luft/luft-värmepump passar främst för privatpersoner och mindre företag som vill ha en energisnål och effektiv uppvärmning av huset eller kontoret. Det lämpar sig särskilt bra för mindre tomtar och bostadsområden där det inte finns valmöjligheter för att välja andra energisnålare system, såsom bergvärme eller solpaneler. Det är också en lämplig metod för de som vill ha en flexibel och enkel installation som inte kräver mycket arbetet med att anpassa sig efter de fysiska förhållandena i huset eller kontoret. Värmepumpar kräver en lämplig plats för att placeras för att fungera på bästa sätt och en luft/luft-värmepump är enklare att placera på lämplig plats på fasaden utan att ta upp för mycket utrymme.

Läs mer här: https://osterlenkyla.se/luft-luftvarmepumpar/index.html

Fler nyheter