Laga och binda in böcker

19 maj 2020 patrick pettersson

Ett bokbinderi gör mycket mer än att bara binda böcker. Många gånger handlar det om att laga äldre böcker som har gått sönder och återställa dem till ursprungsskick. Ibland kan den trasiga boken ha ett speciellt kulturellt värde och mår bäst av att få lämnas i det skick som den är i. Då kan det bästa i stället vara att tillverka en bokkassett eller låda att förvara och skydda boken i. För att boken inte ytterligare ska skadas är det viktigt att kassetten görs i syrafritt och arkivbeständigt material. De flesta bokbinderier arbetar alltid efter svensk standard och de speciella föreskrifter som riksarkivet har tagit fram för hur man bäst bevarar papper och skrift.

 

Klä in dagboken i ett skinnband

Egentligen så kan man binda in det mesta och det är bara fantasin som sätter stopp. Det finns de som väljer att binda in tidskrifter som de har prenumererat på under året. Andra låter klä sina dagböcker i skinnband. Många företag och myndigheter gör inbindningar av sina arkiv, årsredovisningar och rapporter. Det händer även att studenter låter binda in sina uppsatser och att fotografer och konstnärer gör specialbindningar eller lådor till sina verk. Bokbinderier är skickliga på att realisera idéer och arbetar gärna kreativt med specialbeställningar.

 

 

Ett bokbinderi vet vad som passar 

Vill man binda in en bok finns det många saker att ta ställning till. Nöjer man sig med en limbindning eller vill man kanske ha en fransk inbindning gjord med tråd? Ska pärmen vara mjuk eller hård, skinnband eller helfranskt band? Pärmar kan även kläs med papper eller tyg och kallas då klotband och linneband. Böcker brukar också ha ett försättsblad i något fint papper. Variationerna är många och det kan vara svårt att välja. Då kan det vara bra att vända sig till ett skickligt bokbinderi. De brukar gärna komma med passande förslag och idéer.

Fler nyheter