En kub som underhåller och utmanar

11 mars 2021 Cecilia Olsson

Det finns många saker man kan göra för att fördriva tiden eller utmana sig själv. Idag är det väldigt vanligt att mobiltelefonen åker fram så fort man har en lugn stund för att man ska roa sig med ett spel eller sociala medier. Det finns dock även klassiska saker som kan vara minst lika underhållande och framförallt utmanande, samt gör att man kan låta ögonen vila från en skärm i några minuter. Rubiks kub är en riktig klassiker som erbjuder underhållning utan att den först behöver laddas. 

Ett pussel som utmanar stora och små

En Rubiks kub är ett så kallat 3D pussel som går ut på att man ska återställa kuben till sitt utgångsläge, vilket är att den har sex enfärgade sidor. För att påbörja en lösning av en helt ny Rubiks kub ska man nämligen vrida om bitarna på måfå för att blanda de olika färgerna. Det låter kanske inte så svårt att sedan återställa kuben till sitt utgångsläge, men faktum är att både barn och vuxna kan slita med att lösa pusslet. 

Olika varianter och svårighetsgrad 

Dessa 3D pussel kan även komma i olika storlekar, vilket även det innebär olika svårighetsgrad. Originalet är 3×3, den har 9 rutor på varje sida. De finns även en mindre modell som är 2×2 och har fyra rutor på varje sida. Sedan finns det de som är större än originalet, alltså 4×4 och uppåt. I regel är det lättare att lösa de med ojämna nummer såsom 3×3, 5×5 och så vidare, eftersom de har en fast mittbit som talar om vilken färg sidan ska ha då pusslet är löst. 

Är man intresserad av att prova en kub eller något annat utmanande 3D pussel så kan man gå in på https://mastercubestore.se/54-5×5. Där finns även lösningar för den som behöver lite hjälp på vägen. 

Fler nyheter