Dags att byta däck?

19 maj 2020 jonas olsson

Byta däck behöver man såklart göra två gånger om året. Det vill säga man byter från vinterdäck till sommardäck och omvänt. Ibland behöver man dock byta däck för de är slitna eller gamla. Beroende på slitage och hur man kör kan man behöva byta oftare än grannen. När det kommer till däck finns det också många olika varianter som alla har sina fördelar och nackdelar. Är man osäker på vilka man ska välja kan man prata med kunniga inom däck i göteborg som kan guida rätt. Det finns också lite riktlinjer som man kan förhålla sig till.

 

Ålder eller mönsterdjup?

Det är främst mönsterdjupet du ska gå på. Det finns regler för hur slitna mönsterdjupen får lov att vara. Så det framför allt är det där du ska vara observant. För närvarande gäller 3 millimeter när det kommer till personbilar enligt Trafikverket. Regler kan dock ändras så det är bra att hålla sig uppdaterad. Det finns inga krav på att däcken ska vara nya utan det räcker med att de är i bra skick. Däremot kan också gummit slitas och man ska naturligtvis kontrollera däcken regelbundet. Däck kan också slitas olika fram och bak.

 

 

Förvara och vårda däcken rätt

Många som har garage eller plats hemma väljer att förvara däcken där. Har man ont om plats kan man alltid vända sig till en däckfirma då de i regel kan förvara däcken. När det kommer till förvaring ska man alltid rengöra däcken innan man ställer undan dem. Detta är extra viktigt när man byter från vinterdäck. De allra flesta vägar saltas och det är bra att spola bort saltet. Det är också bra att hänga upp däcken istället för att lägga dem på hög. Välvårdade däck håller betydligt längre. Tänk också på att aldrig chansa med däck då det är en säkerhetsfråga.

Fler nyheter