Bota din gråstarr hos en ögonspecialist!

26 augusti 2022 Camilla Holmgren

editorial

Gråstarr är en vanlig ögonsjukdom som kan uppstå hos människor i alla åldrar. Faktum är att gråstarr är den främsta orsaken till synförlust i USA. Om du upplever några symtom på gråstarr är det viktigt att du träffar en ögonspecialist så snart som möjligt. I det här blogginlägget får du information om gråstarr, bland annat om vad de är, varför de bildas och hur de kan behandlas. Vi kommer också att diskutera de olika typerna av gråstarr och deras motsvarande behandlingar.

grå starr

Fördelar med att träffa en ögonspecialist

Det finns många fördelar med att gå till en ögonspecialist, särskilt om du upplever symptom på gråstarr. En ögonspecialist, såsom Lameramedical (https://www.lameramedical.se/grastarr/), kan ge dig en omfattande utvärdering och diagnostisera gråstarr i ett tidigt skede. Dessutom kan en ögonspecialist också erbjuda dig de senaste behandlingarna och operationsalternativen. Att träffa en ögonspecialist är det bästa sättet att se till att du får bästa möjliga vård för din gråstarr.

Vad är gråstarr?

Gråstarr är en grumling av linsen i ögat som kan orsaka suddig syn. De bildas vanligtvis långsamt och smärtfritt med tiden. Gråstarr utvecklas vanligen hos personer över 40 år, men den kan uppstå i alla åldrar.

Hur behandlas gråstarr?

Kataraktkirurgi är den vanligaste behandlingen av gråstarr. Under detta ingrepp avlägsnas den grumliga linsen och ersätts med en klar konstgjord lins. I de flesta fall kan kataraktkirurgi utföras i öppen vård. Det innebär att du inte behöver stanna på sjukhuset över natten. Kataraktkirurgi är vanligtvis säker och effektiv och har en hög framgångsfrekvens.

Vilka är de olika typerna av gråstarr?

Det finns tre huvudtyper av gråstarr: kärnkatarakt, kortikal katarakt och bakre subkapsulär katarakt. Kärnkatarakt är den vanligaste typen av gråstarr och drabbar vanligtvis personer över 60 år. Den här typen av gråstarr bildas i ögats kärna, eller centrum. Kortikal katarakt är en annan vanlig typ av katarakt som bildas i ögats cortex, eller yttre lager, av ögat.

Fler nyheter